SMAK DZIEDZICTWA – WARSZTATY KULNARNO – KULTUROWE XXIV ZBIÓRKA KRWI „RATUJ ŻYCIE – ŻYJ BEZPIECZNIE” 18 GRUDNIA 2022

W ramach realizowanego projektu Erasmus przez Ochotniczą Straż Pożarną w  Harcie odbyły się między innymi warsztaty kulinarno – kulturowe, we współpracy   z Domem Kultury z Kijowie oraz  Lwowie. W projekcie uczestniczyło ponad 60 osób była to młodzież z Ukrainy ,  Polski oraz młodzież z OSP Harta. Zwieńczeniem warsztatów  była zbiórka krwi w Szkole Podstawowej nr 1w Harcie w czasie której mogliśmy podziwiać występ zespołu z Kijowa „Souvenir”. Również został przygotowany poczęstunek dla wszystkich uczestników biorących udział z akcji zbiórki krwi jak i w koncercie. Można było popróbować różnych potraw z  kuchni ukraińskiej i polskiej.

Ponadto podczas niedzielnej akcji młodzież z Ukrainy mogła poznać również kuchnię gruzińską jak się piecze chleb gruziński w piecu Tone, posmakować chaczapuri, gołąbki z ziemniakami oraz „Buncok” potrawa węgierska.

W akcję zbiórki krwi włączyli się między innymi strażacy z Laskówki, Kielnarowej i Ulanicy oraz mieszkańcy. Mimo trudnych warunków zimowych na drogach na nasz apel odpowiedziało 29 potencjalnych dawców oddało krew 22 wyniku czego udało się zebrać 10 litrów krwi. Organizatorzy dla wszystkich oddający ten bezcenny Dar Krwi przygotowali choinki, które każdy mógł otrzymać. Serdeczne podziękowania za przekazanie 30 choinek składamy dla Nadleśnictwa w Dynowie na ręce… oraz Nadleśnictwa Kańczuga. A za transport choinek na teren szkoły składamy podziękowania dla Łukasza Hadam. Również składamy serdeczne podziękowania za pomoc przy zbiórce krwi w szkole Panu Dyrektorowi Krzysztofowi Kędzierskiemu obsłudze oraz członkom Klubu Tomaszowi Gudyka i Józefowi Sieńko.